PreservCAT: Resum de la Trobada de presentació de PreservCAT a Vila-rodona el 10/11/12.

dimarts, 13 de novembre del 2012

Resum de la Trobada de presentació de PreservCAT a Vila-rodona el 10/11/12.


El matí del dia 10 de novembre de 2012, a les 11 hores, ens vam trobar a les magnífiques instal·lacions que disposa el Casal de Vila-rodona (Alt Camp) per a fer la primera de les trobades que, repartides per tot el territori català, es pretenen fer per a donar a conèixer aquesta iniciativa als diferents grups i entitats que poden estar interessats en participar-hi.

En aquesta ocasió es van aplegar representants de Centre d'Estudis Alcoverencs, Centre d'Estudis Vallencs, Associació Terres del Gaià, Centre d'Estudis del Gaià, Plataforma Salvem la Platja Llarga i Bosc de la Marquesa i diverses persones a títol individual. Tanmateix es va repartir entre els assistents un full on, si ho trobaven oportú, podrien fer-nos arribar els seus dubtes i suggeriments un cop acabat l'acte.

La presentació, duta a terme per en Carles Riba (President del Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat) i per l'Ireneu Castillo (Portaveu de “Protegim el Canal de la Infanta!” i coordinador de PreservCAT), va arrencar amb una introducció dels antecedents que han portat a la concreció d'aquesta iniciativa associativa feta per en Carles Riba. Es va remarcar les problemàtiques mediambientals que afecten casa nostra així com les repercussions a l'àmbit conservacionista català de projectes de l'estil d'Eurovegas, que han estat decisius en la definició del projecte PreservCAT

Posteriorment, en Ramon Plandiura, membre de l'Associació Catalana de Juristes Demòcrates va exposar breument els punts de la Constitució Espanyola i de l'Estatut d'Autonomia on es reconeix el dret a un medi ambient correcte, fent esment a la incongruència de que un dret bàsic sigui conculcat una i una altra vegada per beneficis merament econòmics. Això donaria raó de ser a un moviment de l'estil de PreservCAT.

A continuació, l'Ireneu Castillo va explicar, mitjançant una presentació Powerpoint, les motivacions, els objectius, les línies d'actuació, el que s'ha fet fins ara i les activitats que en el futur es duran a terme per a donar forma a aquesta iniciativa associativa fins arribar a la reunió constituent que es preveu dur a terme en els primers mesos de 2013.

Un cop finalitzada l'exposició dels paràmetres que guiaran l'acció de PreservCAT, es va obrir un torn de paraula entre els assistent on es van expressar certs dubtes i sensacions al voltant del tema tractat. Primerament va participar el representant del Centre d'Estudis Vallencs, on va fer esment a les relacions o coneixements que teníem els promotors de PreservCAT de l'existència de la Xarxa de Custòdia del Territori.

Posteriorment, la representant de Salvem la Platja Llarga va lloar la feina feta pels promotors, va expressar la necessitat d'una associació com la tractada i l'esperança que suposa per a plataformes i entitats de preservació mediambientals. Tanmateix va explicar l'aprovació del POUM de Tarragona i el cas de la zona de Terres Cavades afectada per aquest pla urbanístic.

Per a finalitzar, la representant d'Associació Terres del Gaià va demanar per l'encaix de PreservCAT en les polítiques de territori així com el paper que tindrien les entitats i les persones dins de l'organigrama funcional de la nova associació.

En aquest moment, en Carles Riba i en Ramon Plandiura, degut a compromisos familiars ineludibles, es veuen en la obligació d'abandonar la trobada, no sense abans expressar la necessitat de sortir amb un compromís de les entitats assistents per a poder continuar tirant endavant el projecte amb el màxim consens territorial.

Un cop represa la sessió, els restants assistents arribem a l'acord de que, un cop debatuts amb les respectives entitats els diversos punts de vista i de matís, i en el termini més breu possible, es procediria a expressar-nos el seu grau d'implicació en la iniciativa PreservCAT.

En arribat aquest punt, i sense res més a afegir per part dels participants a la trobada, s'aixeca la sessió a les 12.30 h.


-Ireneu Castillo-       
Coordinador de PreservCAT


Carles Riba (a la dreta) i Ireneu Castillo (a l'esquerra) conduint l'acte

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada