PreservCAT: de desembre 2012

dilluns, 24 de desembre del 2012

Resum de la Trobada de presentació de PreservCAT a Manlleu el 22/12/12.


El dissabte 22 de desembre de 2012 la nostra ruta de presentació del projecte PreservCAT ens ha dut fins a terres osonenques. Aquest cop la trobada la vam organitzar, amb l'inestimable col·laboració dels amics del Grup de Defensa del Ter, al Centre Cívic Frederica Montseny de Manlleu. La reunió, convocada a les 11 del matí, va aplegar representants del Grup de Defensa del Ter, el Patronat d'Estudis Osonencs i Grup de Naturalistes d'Osona.

Per part dels organitzadors, l'Ireneu Castillo va ser l'únic conductor de la trobada, ja que per diverses circumstàncies personals d'última hora, va ser impossible la presència d'altres membres dels que habitualment donen suport a aquestes presentacions pel territori català, tals com en Carles Riba o l'Esther Hachuel, entre d'altres.

Un cop feta l'exposició de la iniciativa mitjançant la projecció d'una presentació Powerpoint als assistents, vam generar un interessant debat al voltant de PreservCAT del qual vam poder extreure les següents conclusions:

  • Degut a les circumstàncies especials que l'envolten, des del món rural en general no es percep com a urgent l'existència d'una entitat com PreservCAT, si bé amb una visió global de la problemàtica es reconeix que hi ha una creixent necessitat d'una entitat com la projectada.
  • Davant de totes les línies d'actuació que abordarà PreservCAT, la primera i principal haurà de ser la divulgativa i pedagògica, ja que tant sols així es podrà conscienciar la societat per aconseguir l'objectiu de fer el canvi de paradigma.
  • Es remarca la necessitat de tenir uns objectius clars que arribin amb facilitat a la societat que ha de ser receptora del missatge de PreservCAT.
  • Es reconeix la importància de buscar el punt de vista del territori, ja que les entitats que hi treballen són les que coneixen de primera mà les problemàtiques que afecten al seu territori.
  • S'apunta la necessitat de no entrar en conflicte de competències entre PreservCAT i les diferents entitats, si bé cal ser bel·ligerant en la conservació del patrimoni i amb la responsabilitat de les administracions en aquesta conservació.

Per a concloure l'acte, les entitats Patronat d'Estudis Osonencs i Grup de Naturalistes d'Osona ens expressen el seu total suport a la iniciativa presentada i queden a la nostra disposició davant les properes passes a seguir per a la constitució de PreservCAT. Per la seva banda, el Grup de Defensa del Ter no veu la necessitat de PreservCAT al seu dia a dia, si bé la veuen com una iniciativa positiva a nivell de país.

A les 13 hores, i sense més a afegir pels assistents s'aixeca la sessió d'aquesta trobada, que creiem força positiva per a continuar endavant amb PreservCAT.


-Ireneu Castillo-
Coordinador de PreservCAT



PreservCAT, a Manlleu.

dilluns, 3 de desembre del 2012

Resum de la Trobada de presentació de PreservCAT a Lleida el 1/12/12.

En aquest dissabte primer de desembre de 2012, la reunió de pressa de contactes amb el territori i de presentació de PreservCAT que estem organitzant per diversos indrets de tota Catalunya, va ser a la ciutat de Lleida, a la Sala Nausica de l'Ateneu Popular de Ponent.

L'hora de la trobada, com ja acostuma a ser habitual, va ser a les 11 del matí, i malgrat el bon dia que presidí la trobada, el fort fred imperant -més típic de gener que de finals de tardor- va fer arronsar una mica l'assistència a l'acte de les entitats convocades a la presentació. Malgrat tot, una qualificada representació de membres tant del Grup d'Estudis Hortariu com de l'Ateneu Popular de Ponent de la capital lleidatana, va constituir un magnífic auditori a qui donar a conèixer la iniciativa PreservCAT.

L'explicació dels objectius, motivacions i línies d'actuació que es preveu que regeixin la nova associació, es va portar a terme aquest cop entre l'Esther Hachuel (Coordinadora del Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat) i l'Ireneu Castillo, Portaveu de “Protegim el Canal de la Infanta!” i coordinador del projecte PreservCAT.

A l'explicació seguí un interessant debat al voltant de l'experiència de defensa i dignificació de l'Horta de Lleida, així com de la tasca de divulgació ciutadana de tot el llegat cultural lligat a l'espai del riu Segre feta fins ara per les entitats que, com Hortariu, estan treballant en aquest sentit.

La conversa desembocà en un compromís, per part dels representants d'Hortariu, de participar en la mesura del possible en les trobades de presentació i debat que estem organitzant arreu de Catalunya, per a donar a conèixer a la resta del territori català l'èxit del model lleidatà de conservació del seu patrimoni cultural i natural i el seu encaix dins del projecte PreservCAT.

Tanmateix, el grau de participació i la implicació amb PreservCAT és de tal calibre que els amics d'Hortariu agafaran el paper de difusors de la idea de la nova associació catalana davant de la societat civil lleidatana, mostrant l'extraordinària empenta, vitalitat i visió de futur que envolta aquesta jove entitat de les Terres de Ponent

Finalment, una altra de les interessants aportacions fetes per la gent d'Hortariu, va ser la de proposar la confecció d'un Manifest de PreservCAT, al qual es puguin afegir el màxim nombre d'entitats i persones a títol particular de la societat civil catalana, de cara a obtenir els suports oficials possibles per a tirar endavant la nostra iniciativa. Donada la importància d'aquesta última proposta, no hem deixat passar ni un minut, ja hem posat fil a l'agulla i estem treballant en aquest sentit.

Cap a les 13 hores, i sense res més a afegir per part dels participants a la trobada, s'aixeca la sessió, amb el bon regust d'haver presenciat una de les més productives i transcendents reunions al voltant de PreservCAT hagudes fins al dia d'avui.

-Ireneu Castillo-         
Coordinador de PreservCAT 


L'Esther Hachuel i l'Ireneu Castillo aquest cop a Lleida